Продужени боравак у нашој школи

od strane | окт 3, 2023 | Продужени боравак

 

ПРОДУЖЕНИ БОРАВАК

Продужени боравак је облик организованог рада са ученицима првог и другог разреда и представља могућност да деца, поред редовне наставе, буду у школи још један део дана, док чекају организован превоз до куће и док су им родитељи на послу. Настао је као одговор на потребе родитеља који немају друге могућности за збрињавање деце, а у нашој школи првенствено због времена које проводе ван школе чекајући организован превоз до куће. Услови боравка деце у ваннаставном времену у потпуности одговарају психофизичким потребама детета у поменутом узрасту.

ОПИС РАДА У ПРОДУЖЕНОМ БОРАВКУ

Пре и после редовне наставе организује се продужени боравак у школи за ученике првог и другог разреда. Радно време продуженог боравка када деца иду у прву смену је од 11-17 часова, када су деца друга смена радно време продуженог боравка је од 8-14 часова.
Учитељи воде групе првог и другог разреда кроз часове редовне наставе, израду домаћих задатка, часове слободних активности и слободно време. Учитељ који ради у продуженом боравку се договара и усклађује своје активности са учитељима из редовне наставе. У циљу упознавања деце, као и решавања педагошких ситуација учитељ из продуженог боравка је упућен на континуирану сарадњу са педагогом и дефектологом школе.
Учитељ који ради у продуженом боравку делује сараднички, синхронизовано, свеобухватно и интегрисано са читавим разредним процесом. Такође сарађује са родитељима, присуствује по потреби родитељским састанцима и обавља индивидуалне разговоре са родитељима.

ЦИЉЕВИ ПРОДУЖЕНОГ БОРАВКА

-стварање радних навика и осамостаљивање;
-учење кроз игру и забаву;
-навикавање на групни рад и сарадњу;
-развијање дружељубивости, међусобне толеранције и солидарности;
-рад на формирању правилног односа према материјалним, духовним, моралним и културним вредностима;
-развијање кључних компетенција за целоживотно учење, естетичке компетенције, сарадње, решавања проблема, комуникације, рада са подацима и информацијама, одговорно учешће у демократском друштву, одговоран однос према здрављу, одговоран однос према околини.
Сам рад у продуженом боравку усклађен је са образовно-васпитним задацима у редовној настави.

МЕНИ

ПРЕДМЕТИ

ЂАЧКИ ПАРЛАМЕНТ

Парламент чине по два представника сваког одељења у школи. Чланове парламента бирају ученици одељенске заједнице сваке школске године. Чланови парламента бирају председника. Програм рада парламента саставни је део годишњег плана рада школе.

ЕКСКУРЗИЈЕ И ИЗЛЕТИ

Наша школа сваке године организује излете и екскурзије за своје ученике и наставнике. Посете сајмовима, стручним скуповима и презентацијама представљају једну од важних активности у циљу побољшања квалитета наставе.

РЕЗУЛТАТИ ТАКМИЧЕЊА

Ученици наше школе сваке године учествују на такмичењима и ученичким смотрама. Запажени резултати које постижу најбољи су показатељ рада школе и квалитетног рада наставника. Поред такмичења у знању, ученици кроз овај вид активности упознају места и градове у Србији и стичу нова познанства,